În acest articol voi detalia stadiul următor de evoluție al bolii venoase cronice, cel de varice vizibile.
CE SUNT?
Dacă venele reticulare, cele despre care am vorbit în articolul precedent, sunt vene dilatate DIN piele, varicele sunt vene anormal dilatate situate mai profund, la o adâncime variabilă SUB piele. Au aspectul unor cordoane mov-albăstrui, dilatate, cu un traiect sinuos și care colapsează la apăsare. Cel mai frecvent se dezvoltă pe partea internă a gambelor, dar pot apărea oriunde pe picioare. Sunt în majoritatea cazurilor nedureroase și pot fi însoțite de simptome difuze, cum ar fi senzația de tensiune în gambe, glezne umflate și prurit. Marea majoritate a pacienților cu varice au în același timp și vene reticulare vizibile.
DE CE APAR?
La fel ca în cazul venelor reticulare, apariția varicelor este cauzată de existența unei presiuni crescute în sistemul venos al picioarelor, timp îndelungat. De obicei venele de sub piele au pereții mai groși și mai rezistenți față de venele din piele, astfel că varicele apar la câțiva ani după apariția primelor vene reticulare vizibile, dar aceasta nu este o regulă. Din punct de vedere morfopatologic, presiunea crescută din venele de sub piele declanșează și întreține un proces inflamator cronic în pereții acestora, proces care are ca rezultat distrugerea fibrelor de colagen și elastină, cele care asigură rezistența la distensie a vasului, astfel că vena se dilată varicos. Acest proces nu este acut, este cronic, se desfășoară pe perioade de ani și, din păcate, este doar parțial reversibil. Este important de reținut că boala venoasă cronică are o importantă componentă genetică, prezentând agregare familială, ceea ce sugerează o slăbiciune înnăscută a peretelui venos la presiune și/sau o accentuare a procesului inflamator descris mai sus. De asemenea femeile fac mai des varice, hormonii feminini având un efect vasodilatator, de relaxare asupra peretelui venos. Astfel că, statistic, o doamnă are 60% șanse de a dezvolta boală varicoasă dacă unul din părinți are și el boala și de 90 % dacă ambii părinți sunt bolnavi.
CÂND APAR?
Așa cum am precizat mai sus, presiunea crescută din sistemul venos al membrelor inferioare este principalul factor cauzator al bolii varicoase. Sensul de curgere al sângelui prin vene este spre inimă, ceea ce înseamnă că întoarcerea sângelui venos din picioare se face contra gravitației. Există două mecanisme care, atunci când lucrează împreună, ajută foarte mult întoarcerea venoasă. Primul este sistemul de valve din interiorul venelor. În număr de câteva zeci în venele mari, valvele lasă sângele să curgă doar dinspre talpă înspre inimă, niciodată invers. În același timp, fragmentează coloana de sânge, astfel că nu mai trebuie împinsă în sus, contra gravitației, o singură coloană de sânge, lungă de la talpă până la inimă, ci mai multe scurte, ceea ce presupune și fragmentarea efortului necesar. Este ca și cum am urca la etaj, pe scări, mai multe cutii mici, față de una mare și grea. Al doilea mecanism, și care este și cel mai important în întoarcerea venoasă, este reprezentat de pompa musculară gambieră. Mușchii gambei, atunci când se contractă, apasă pe vene, astfel că realizează o presiune asupra sângelui din interiorul venelor. Datorită faptului că valvele venoase sunt unidirecționale, această presiune forțează sângele să urce. Atât de eficientă este pompa musculară, încât este considerată a doua inimă a organismului. Neajunsul este că funcționează doar atunci când mușchii se contractă, adică atunci când mergem, sau alergăm. Statul prelungit în picioare, sau pe scaun, nemișcat, privează organismul de acest mecanism de pompare, fiind principalul factor de risc pentru boala varicoasă. În acest caz, sângele se acumulează în venele picioarelor, nemaifiind pompat eficient, ceea ce se traduce în creșterea presiunii intravenoase, factorul care declanșează inflamația responsabilă de dezvoltarea varicelor. Atunci când există și predispoziție genetică, boala se va instala de la vârste tinere.
Alți factori de risc sunt graviditatea, creșterea în greutate, tromboza venoasă profundă și înaintarea în vârstă.
CUM POT FI PREVENITE?
Ținând cont de faptul că sunt cauzate de creșterea presiunii în întregul sistem venos al membrului inferior, singura modalitate eficace de prevenție pe termen lung este purtarea de ciorapi elastici medicinali. Dacă aveți o meserie care presupune statul așezat pe scaun timp îndelungat, ridicați-vă și plimbați-vă câte 10 minute în fiecare oră și, de câte ori puteți, faceți mișcări din glezne, ca și când ați apăsa pedalele de la automobil. Atunci când lucrați în picioare, faceți în mod repetat ridicări pe vârfuri, acesta fiind un exercițiu care imită mersul, activând pompa musculară. Adoptarea unui stil de viață activ, în care mersul pe jos să devină normă și pierderea în greutate sunt măsuri puternic recomandate.
CUM SUNT TRATATE?
Tratamentul varicelor este totdeauna chirurgical. Așa cum am arătat mai sus, o venă dilatată varicos suferă o modificare de structură a peretelui, foarte slab reversibilă, ca urmare a unei presiuni crescute cronic în venele membrului inferior. Nu există medicament care să stimuleze refacerea peretelui venos, tratamentele medicamentoase adresându-se doar simptomelor. În funcție de localizare, gradul de dilatare, alte boli concomitente și preferințele pacientului, există mai multe metode chirurgicale utilizabile, pe care le voi detalia într-un articol ulterior. Ceea ce este de reținut este că varicele nu dispar nici cu pastile, nici cu felurite alifii pe care le vedeți în diferite reclame, ci doar în urma tratamentului chirurgical. Oricare ar fi metoda operatorie adoptată, recuperarea este întotdeauna rapidă. Mai mult de 95% dintre pacienți nu necesită spitalizare peste noapte, intervenția chirurgicală desfășurându-se în spitalizare de zi. Este important de înțeles că boala venoasă este o boală cronică, iar chirurgul tratează doar venele bolnave prezente în acel moment. Pentru a preveni recidivele este important a fi urmate sfaturile de profilaxie menționate.