Întâlnirea cu un medic în vederea unei consultații este întotdeauna pentru pacient un moment încărcat de stres. În rândurile de mai jos voi vorbi despre cum se desfășoară în mod normal o consultație, adăugând, din când în când, și mici perspective asupra modului de gândire al doctorului.
Deși există tipologii diferite de medici, unii consultând mai repede, alții mai încet, unii punând mai multe întrebări, iar alții lăsând pacientul să povestească, toți au un singur scop: să afle simptomele și să le pună în contextul unei boli probabile. Prima parte a oricărei consultații poartă numele în limbaj medical de ANAMNEZĂ. Termenul provine din limba greacă și înseamnă rememorarea bolii. Medicul află istoricul medical al pacientului, ce tratament ia în acel moment pentru alte boli și care îi sunt simptomele actuale. Coroborând toate informațiile adunate, poate să își facă o idee despre maladia cea mai probabilă care îl afectează pe pacient. În acest punct, doctorul a stabilit un DIAGNOSTIC PROBABIL, dar nu este 100% sigur că este și diagnosticul corect. Multe boli au simptome asemănătoare, de exemplu, o durere de burtă putând fi cauzată de oricare dintre organele abdominale. Pentru a stabili DIAGNOSTICUL DE CERTITUDINE, medicul trebuie să facă DIAGNOSTICUL DIFERENȚIAL al fiecărei boli probabile. În acest scop, are la dispoziție încă două etape diagnostice: examenul clinic și examinările paraclinice.
EXAMENUL CLINIC presupune analizarea cu propriile simțuri ale doctorului a corpului pacientului. Este împărțit teoretic în 4 etape: inspecția, palparea, percuția și auscultația. INSPECȚIA reprezintă vizualizarea semnelor bolilor de pe corpul pacientului, precum și a altor indicii despre starea de sănătate a acestuia: ce poziție a corpului îi alină durerea, cum merge, cum respiră etc. Ne povestea profesorul Constantin Tudor la cursurile de semiologie medicală că profesorul Hațieganu, de la Cluj, a diagnosticat o femeie cu stenoză a valvei mitrale doar observând tremurăturile penelor de la pălăria acesteia, în timp ce doamna era așezată pe scaun. Inspecția corpului pacientului îi oferă medicului o multitudine de informații despre boala pacientului, de aceea doctorii le solicită pacienților să renunțe la inhibiții și, în același timp, la haine, în timpul consultației. Este de neiertat unui medic să rateze un diagnostic al unei posibile boli grave doar pentru că nu a examinat corect, din cap până în picioare, corpul pacientului său. PALPAREA este a doua etapă a examenului clinic și, mai ales în specialitățile chirurgicale, oferă cele mai relevante informații despre boală. În cazul specialității chirurgie vasculară, palparea este crucială pentru diagnostic. Dacă medicul simte pulsul la o anumită arteră, înseamnă că circulația este funcțională, dar, dacă nu, își dă seama imediat că există un obstacol între inimă și artera examinată. Chiar dacă unele organe interne nu pot fi palpate direct, ca de exemplu plămânii, acestea pot fi uneori examinate prin PERCUȚIE. Această metodă presupune lovirea ușoară a anumitor zone din corp de către medic cu degetele și ascultarea sunetelor produse. Astfel se poate diagnostica cu ușurință o afecțiune, ca de exemplu pleurezia (apa la plămâni), când sunetul de gol produs în mod normal la percuția peretelui toracic este înlocuit cu un sunet mat, plin. Ultima etapă a examenului clinic este AUSCULTAȚIA. Aceasta se realizează cu stetoscopul și este folosită mai ales în diagnosticarea bolilor pulmonare și cardiovasculare.
Toate informațiile strânse până în acest moment îl ajută pe medic să elimine foarte multe boli dintre cele posibile și, uneori, să stabilească un diagnostic de certitudine al unei anumite boli. Dacă însă mai există dubii asupra diagnosticului, medicul îi va recomanda pacientului anumite investigații suplimentare, numite EXAMENE PARACLINICE. Poate fi vorba de analize de sânge, o radiografie, o ecografie sau o tomografie. Pe fiecare dintre acestea le voi explica pe larg într-o postare viitoare.
La finalul consultației medicul va elibera o rețetă medicală și îi va da pacientului o serie de sfaturi în ceea ce privește evoluția bolii și ce trebuie să facă pentru a-și ameliora sănătatea. De cele mai multe ori, sfaturile despre schimbarea stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, pierderea în greutate sau mișcarea zilnică au un efect asupra sănătății poate chiar mai benefic decât medicamentele. Acestea nu trebuie ignorate niciodată!
În articolele viitoare vă voi oferi informații despre examinările paraclinice și cum se desfășoară în mod obișnuit o intervenție chirurgicală. Dacă aveți întrebări în legătură cu cele scrise mai sus, nu ezitați să mi le puneți în secțiunea de comentarii. Voi răspunde fiecăreia cât de curând posibil!