Cu toții ne naștem cu arterele suple, moi, elastice, capabile să transporte cantitatea de sânge necesară organului pe care îl deservesc, să se dilate atunci când e nevoie să aducă mai mult sânge și să se îngusteze atunci când solicitarea a trecut. În decursul vieții însă, din cauza mai multor factori nocivi, arterele se rigidizează, în interiorul lor se depune un amestec vătămător de colesterol, calciu și resturi celulare, astfel că vasele nu își mai pot îndeplini corect rolul de a transporta sânge. Această rigidizare este denumită medical ateroscleroză. Atunci când gradul de îngustare depășește 60%, încep să apară simptomele, în funcție de organul deservit, cum ar fi dureri în piept în cazul inimii, sau dureri la mers, în cazul picioarelor.
Dar de ce se declanșează și persistă acest proces? Trebuie spus, de la bun început, că arterele, ca orice organ, îmbătrânesc și își pierd treptat elasticitatea din tinerețe, dar niciodată nu se îngustează odată cu înaintarea în vârstă îndeajuns de mult încât să producă simptome, în lipsa factorilor discutați mai jos. De asemenea, hormonii feminini au un rol protector asupra arterelor, femeile suferind mai rar de boli arteriale, însă, atunci când se declanșează, sunt mult mai agresive, cu evoluție nefavorabilă mult mai rapidă. Deci, pe lângă înaintarea în vârstă și sexul masculin, factori nemodificabili care întrețin ateroscleroza, există alți factori mult mai dăunători decât cei doi menționați mai devreme. Aceștia sunt, sortați descrescător după gradul de nocivitate:
1. FUMATUL este cel mai dăunător factor pentru sănătatea vasculară. Substanțele chimice conținute în fumul de țigară ajung în sânge, apoi străbat întreg organismul până sunt eliminate (și până când următoarea țigară aduce o nouă cantitate de toxine), afectând astfel toate arterele care le-au transportat. Aceste substanțe sunt puternic inflamatorii, iar inflamația peretelui arterial este prima etapă a procesului aterosclerotic. Estimez că 7 din 10 pacienți pe care îi tratez pentru boli arteriale sunt fumători. Renunțarea la fumat este cel mai eficient tratament pe termen lung al bolilor arteriale.
2. DIABETUL ZAHARAT este o boală care nu se vindecă, dar care poate fi controlată. Ca și fumatul, diabetul întreține inflamația arterială, dar gradul de inflamație este direct proporțional cu nivelul cronic al glicemiei, cuantificat prin măsurarea hemoglobinei glicozilate.
3. DISLIPIDEMIA - colesterolul și trigliceridele din sânge crescute peste limitele normale - accelerează și intensifică ateroscleroza. Dacă ar fi să fac o paralelă între ateroscleroză și un foc, inflamația reprezintă chibritul, iar grăsimile din sânge lemnele. Cu cât există mai multe lemne prin preajmă, cu atât focul va fi mai mare. Colesterolul se depune în micile fisuri din peretele arterial produse de inflamație și se acumulează în timp, ulterior fiind impregnat cu calciu. Astfel, după ani și ani, artera se va îngusta marcat. Există un tratament extraordinar pentru a reduce valorile colesterolului - medicamentele numite statine. Acestea nu numai că reduc nivelul colesterolului din sânge, dar îl extrag și pe cel deja depus în peretele arterelor, astfel că dislipidemia devine o situație patologică perfect controlabilă.
4. HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ este ultimul factor important care întreține ateroscleroza. O presiune crescută timp îndelungat în sistemul arterial produce un stres mecanic asupra pereților, apărând în timp două efecte importante: a) iau naștere fisuri mici, care reprezintă adevărate porți de intrare pentru colesterol; b) pereții arterelor se îngroașă, pentru a rezista mai bine presiunii crescute, astfel că artera se îngustează.
Toți cei 4 factori descriși mai sus sunt perfect controlabili. Este necesară doar complianța pacientului, care trebuie să își ia zilnic tratamentul recomandat și să nu fumeze.
Dacă doriți să îmi adresați întrebări, o puteți face pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ImPulsVascular. Puteți găsi mai multe informații despre rolul colesterolului în organism pe pagina https://www.impulsvascular.ro/42-pe-scurt-despre-colestero