În limba engleză cuvântul bypass înseamnă “ocolire”, descriind perfect scopul unei astfel de operații. Această intervenție chirurgicală se practică frecvent în chirurgia arterelor. Atunci când un segment de arteră se înfundă cu colesterol și calciu, sângele nu mai poate circula, iar țesuturile deservite de acea arteră suferă, nemaiprimind oxigen și nutrienți. Pentru a restabili circulația există două opțiuni: fie artera este deschisă pe toată lungimea zonei afectate și plăcile de aterom sunt extrase chirurgical - operație numită ENDARTERECTOMIE, fie zona bolnavă este ocolită, suturându-se deasupra și dedesuptul porțiunii bolnave un nou vas, prin care sângele poate curge. Aceasta este operația de BYPASS și se realizează când segmentul înfundat este foarte lung (de obicei mai mare de 15 cm), o operație de endarterectomie nefiind practică.
Există două tipuri de conducte care pot fi folosite:
- GREFONUL VENOS reprezintă o venă care este recoltată din altă zonă a corpului pacientului. Are avantajul de a fi acceptat foarte bine de organism și este mult mai puțin predispus la infecție.
- GREFONUL SINTETIC este fabricat din polietilenă și se folosește atunci când un grefon venos suficient de lung nu este disponibil. Dezavantajul major îl reprezintă susceptibilitatea mai mare la infecție, în același timp nefiind la fel de bine acceptat de organism ca cel venos.
Deși foarte cunoscută este procedura de bypass coronarian (la inimă), această operație poate fi realizată oriunde în corp unde există un blocaj al unei artere.