Factorul declanșator al insuficienței venoase simptomatice este reprezentat de creșterea presiunii în patul venos, apărută în urma statului prelungit în picioare sau perioadelor lungi de stat pe scaun. Boala se manifestă inițial prin apariția pe piele, mai ales în partea de jos a picioarelor, a venelor mici, cu aspect de pânză de păianjen, de culoare roșu-violaceu.
Cu timpul, schimbările în piele și țesuturile subcutanate, cauzate de această presiune crescută, devin persistente, venele umflându-se și mai mult se transformă în varice. Sângele nu se mai scurge spre inimă, stagnează în aceste vene dilatate, iar apa din sânge iasă în țesuturi. Picioarele se umflă, pielea nu mai primește destul oxigen și începe să moară. Astfel apar ulcerele venoase.
Cauzele insuficienței venoase a membrelor inferioare:
- fumatul
- vene varicoase primare - congenitale
- vene varicoase secundare - cauzate de postură: statul timp îndelungat în picioare sau așezat pe scaun
- istoric de tromboză venoasă profundă cu sindrom post-trombotic
- valvule venoasele defecte (congenitale sau dobândite)
- presiune asupra venelor din exterior (de exemplu, în timpul sarcinii, uterul crește în dimensiuni și apasă pe venele din abdomen)
Factorii de risc pentru apariția insuficienței venoase
- sexul feminin
- înaintarea în vârstă
- istoricul familial (în cele mai multe cazuri boala este ereditară)
- sarcina
- obezitatea
- statul în picioare sau așezat pe scaun mai multe ore consecutive
- constipația cronică
- terapie hormonală (contraceptive orale, terapie de substituție hormonală)
- înălțimea mare
ASPECTE IMPORTANTE DESPRE BOALĂ

- Care sunt simptomele insuficienței venoase?
- Diagnosticarea insuficienței venoase
- Tratamentul insuficienței venoase
Insuficiența venoasă a membrelor inferioare se caracterizează printr-un spectru larg de simptome, în funcție de mecanismul de formare, sensibilitatea individuală a pacientului și severitatea bolii.
Insuficiența avansată a venelor membrelor inferioare apare, de obicei, la câțiva ani după primele simptome, cum ar fi venele în pânză de păianjen și se manifestă prin:
Punctul de pornire pentru diagnosticarea exactă a insuficienței venoase îl reprezintă o examinare clinică amănunțită - evaluarea simptomelor pacientului și decelarea semnelor de boală. Confirmarea diagnosticului se realizează printr-o ecografie Doppler a sistemului venos, efectuată de un ultrasonografist cu experiență, care lucrează în principal în domeniul flebologiei.
Medicina modernă a dezvoltat o gamă largă de metode pentru tratarea insuficienței venoase a membrelor inferioare. Fiecare pacient ar trebui să înceapă schimbându-și obișnuința de zi cu zi de a sta perioade îndelungate așezat pe scaun sau în picioare.
Când este deja prea târziu pentru profilaxie, terapia de compresie este recomandată. Ciorapi sau șosete elastice alese de profesioniști, în mod special pentru fiecare pacient, vor aduce o ușurare a simptomelor și o îmbunătățire a circulației venoase.
Dacă vene varicoase s-au dezvoltat deja, este necesar un tratament mai avansat. Tehnicile pe care le aplicăm includ:
